´╗┐

Cartea recordurilor - Guiness book

Recorduri despre arhitectura si amenajari - pagina 3

Cea mai lunga strada din lume

Cea mai lunga strada din lume

Cea mai lunga strada din lume este strada Yonge din Ontario, Canada, care uneste Lacul Ontario si Lacul Simcoe, ambele aflate in provincia canadiana Ontario. Strada Yongese intinde pe distanta uluitoare de 1.896 kilometri. Strada porneste de pe malul din Toronto al lacului Ontario si se avanta spre nord-vest, de-a lungul Autostrazii 11, inspre Raul Rainy, din Ontario, la granita cu statul american Minnesota.

Cartea recordurilor noi: Recordul numarul 9 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

Cea mai larga strada din lume

Cea mai larga strada din lume

Cea mai larga strada din lume este strada 9 de Julio din Buenos Aires, Argentina. Aceasta strada are o latime de noua benzi, cu gradini amenajate intre sensurile de mers, totodat strada 9 Iulie este cel mai larg bulevard din lume. Cei iuti la pas si cu picioare lungi se vor putea considera norocosi daca vor reusi sa ajunga de pe o parte pe cealalta a strazii la o singura culoare verde a semaforului pentru pietoni. In general, o traversare necesita mai multe minute si mai multe "inverziri" ale luminii semaforului. Oricum, opririle ofera o perspectiva unica asupra grandorii bulevardului, dar si a intregului oras. Drumul urban merge pana departe in ambele directii, unind sectiunile importante ale maretei metropole.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 10 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

Cea mai inclinata strada din lume

Cea mai inclinata strada din lume

Cea mai inclinata strada din lume se gaseste intr-o zona suburbana linistita a orasului Dunedin, din sudul Noii Zeelande, strada Baldwin detine reputatia de a fi cea mai abrupta strada din lume. Este amplasata in suburbia numita North East Valley, la 3,5 kilometri de centrul orasului Dunedin. Cu o lunngime de 350 de metri strada este scurta si dreapta, aceasta porneste dinspre Linsday Creek, in sus, spre Signal Hill. Portiunile mai joase ale strazii prezinta o inclinare moderata, avand suprafata asfaltata, insa portiunile inalte ale acestei alei sunt cu mult mai abrupte si acoperite cu beton, pentru a se asigura o intretinere mai facila smoala si asfaltul s-ar putea scurge la vale intr-o zi mai fierbinte, dar si pentru siguranta in trafic pe timp de iarna. In punctul sau de maxima inclinare, strada Baldwin ajunge la aproximativ 1:2,86, adica 19 grade sau 35%. Altfel spus, pentru fiecare 2,86 metri avansati orizontal, drumul se ridica cu un metru. Acest caracter abrupt al strazii nu a fost intentionat. La fel ca in multe alte parti din Dunedin si, in general, din Noua Zeelanda, strazile de aici au fost turnate intr-un tipar de retea, fara a lua in considerare terenul, indeosebi de catre drumari din Londra.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 11 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

Cel mai mare sens giratoriu al lumii

Cel mai mare sens giratoriu al lumii

Cel mai mare sens giratoriu al lumii se gaseste in Putrajaya, Malaezia si are o cu o circumferinta de aproximativ 3,4 kilometri. Adeseori soferi strabat sensul giratoriu fara a realiza ca strabat sensul. Principalul motiv pentru care oamenii nu constientizeaza acest lucru il constituie dimensiunea uriasa a "rondului", cu o circumferinta de aproximativ 3,4 kilometri si a drumului oval care inconjoara rondul, acesta e, de fapt, o colina, pe care se gasesc mai multe cladiri.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 12 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»