´╗┐

Cartea recordurilor - Guiness book

Recorduri despre arhitectura si amenajari - pagina 5

Cea mai mare piata publica din lume

Cea mai mare piata publica din lume

Cea mai mare piata publica din lume este Piata Tien An Men din capitala chineza, Beijing. Incarcata de istorie, piata se afla langa poarta care duce la Orasul Interzis si careia-i datoreaza denumirea. Poarta Pacii Celeste, a fost construita la inceputul secolului 15 si despartea Orasul Interzis de plebe. Piata Tien An Men a capatat forma la jumatatea secolului al 17-lea si de atunci s-a marit de patru ori, in zilele noastre piata are o forma dreptunghiulara si masoara o suprafata de 44 de hectare.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 17 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

Cel mai inalt pod din lume

Cel mai inalt pod din lume

Cel mai inalt pod din lume este Viaductul Millau din Aveyron, Franta care ii permite autostrazii A75 sa traverseze valea Tarn. Acesta, cu o lungime de 2 460 metri si cu cel mai inalt punct al sau aflat la 270 de metri, detine recordul pentru cel mai mare pod din lume. Viaductul se sprijina pe 7 piloni, fiecare prelungit cu un turn inalt de 87 de metri.Viaductul Millau din Aveyron a fost inaugurat la 14 decembrie 2004, de cand, zilnic este traversat, in medie, de 12 000 de vehicule.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 18 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

Cea mai lunga linie de cale ferata din lume

Cea mai lunga linie de cale ferata din lume

Cea mai lunga linie de cale ferata din lume este Transsiberianul care face legatura intre Moscova si Vladivostok. Aceasta linie de cale ferata are aproximativ 9297 km si trece prin 990 de statii. Lucrarile la linie au inceput in 1882, au fost impartite in sase sectiuni si au fost finalizate in anul 1903. Durata calatoriei cu transsiberianul dureaza o saptamana, fiind foarte populara printre aventurieri si iubitorii de calatorii lungi cu trenul.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 19 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

Cel mai lung pod suspendat din lume

Cel mai lung pod suspendat din lume

Cel mai lung pod suspendat din lume este podul Akashi Kaikyo din Japonia. Acest pod masoara 3911 metri lungime si face legatura intre orasul Kobe si orasul Awaj. Constructia podului Akashi Kaikyo a fost inceputa in anul 1988 si a fost inaugurat pe 5 aprilie 1998. Podul are sase benzi de circulatie, fiind realizat in intregime din otel si cabluri ce il conecteaza la doua turnuri de 280 de metri inaltime.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 20 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»