´╗┐

Cartea recordurilor - Guiness book

Recorduri despre arhitectura si amenajari - pagina 6

Cel mai mare centru comercial din lume

Cel mai mare centru comercial din lume

Cel mai mare centru comercial din lume este Dubai Mall din Emiratele Arabe Unite. Acest centru comercial se intinde pe o suprafata de 1,1 milioane de m². Dubai Mall a fost inaugurat pe 4 noiembrie 2008 si poate gazduii 1.200 de magazine. Acest mall s-a dorit a fi un centru de recreere cu unul dintre cele mai mari acvarii din lume, cu un parc de distractii pentru copii, un cinematograf multiplex cu 22 de sali de cinema, un hotel de lux si multe altele. Zona comerciala a complexului este de 350 000 de m², restul spatiului fiind dedicat zonelor de recreere.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 21 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

Cel mai lung tunel subacvatic din lume

Cel mai lung tunel subacvatic din lume

Cel mai lung tunel subacvatic din lume este tunelul Seikan din Japonia deschis pe 13 martie 1988. Tunelul Seikan construit intre 1971 si 1983 are o lungime de 53.8 km si are rolul de a leaga insula Honshu de Hokkaido. Tunelul Seikan are doua rute feroviare folosite pentru transportul de pasageri si de marfa, insa pentru moment, este traversat doar de trenurile normale.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 22 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

Cel mai inalt dom din lume

Cel mai inalt dom din lume

Cel mai inalt dom din lume il are Basilica Sfantul Petru care se gaseste in Cetatea Vaticanului, inauntrul statului pontifical, in monumentala Piazza San Pietro. Cupola imensului edificiu se ridica la 136.57 metri si are un diametru de 41 de metri. Suprafata totala a basilici este de peste 15.000 m².

Cartea recordurilor: Recordul numarul 23 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

Cel mai lung tunel rutier din lume

Cel mai lung tunel rutier din lume

Cel mai lung tunel rutier din lume este tunelul Laerdal din Norvegia. Acesta are o lungime de 25.5 km. Tunelul Laerdal se gaseste in vestul Norvegiei si are rolul de a face legatura intre orasul Laerdal si Aurland. Constructia tunelului a inceput in 1995, lucrarile realizandu-se pe durata a 5 ani. Conducatorii auto care il traverseaza pot admira stancile si pot opri in parcari, deoarece tunelul a fost sapat in munte, in mai multe locuri. 1000 de vehicule il traverseaza in fiecare zi.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 24 din categoria recorduri despre arhitectura si amenajari

« 3 4 5

6

7 8 9 »
«

»