´╗┐

Cartea recordurilor - Guiness book

Recorduri din stiinta si tehnologie - pagina 2

Cel mai mare roi (blob)

Cel mai mare roi (blob)

Cel mai mare roi (blob) poarta numele de Lyman Alpha si este format din nori imensi de hidrogen care au dat nastere primelor stele in perioada de inceput a Universului in urma cu 11,5 miliarde de ani. RLA-1 (Lyman Alpha Blob - LAB-1) este o masa de hidrogen ce straluceste in verde cu o lungime de 400 de mii de ani lumina si este una dintre cele mai mari si mai vechi obiecte spatiale cunoscute.

Cartea recordurilor noi: Recordul numarul 5 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cea mai mare gaura neagra

Cea mai mare gaura neagra

Cea mai mare gaura neagra este super-masiva NGC 1277 aflata in constelatia Perseu. NGC 1277 are de 17 milioane de ori mai mult decat masa Soarelui reprezentand 14% din masa galaxiei sale, in timp ce raportul dintre masa altor gauri negre super-masive si masa galaxiei lor nu depaseste 0,1%.

Cartea recordurilor noi: Recordul numarul 6 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cea mai mare nebuloasa

Cea mai mare nebuloasa

Cea mai mare nebuloasa este Tarantula si este formata din nori interstelari de gaz, praf si materie din care se formeaza stelele si sistemele lor solare. Tarantula se gaseste la 160 de mii de ani lumina de noi, fiind cel mai mare asemenea nor interstelar. Nebuloasa Tarantula are o latime de 650 de ani lumina. Daca s-ar afla mai aproape de noi, precum nebuloasa Orion, lumina ei ar lasa umbre pe suprafata Terrei.

Cartea recordurilor noi: Recordul numarul 7 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cea mai mare planeta

Cea mai mare planeta

Cea mai mare planeta cunoscuta este WASP-17b. Aceasta este de fapt o exo-planeta din constelatia Scorpius descoperita in anul 2009. Cu un diametru de 300000 km e de doua ori mai mare decat Jupiter si este de asemenea prima planeta care orbiteaza intr-o directie inversa rotatiei stelei sale.

Cartea recordurilor noi: Recordul numarul 8 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

« 1

2

3 4 5 »
«

»