´╗┐

Cartea recordurilor - Guiness book

Recorduri din stiinta si tehnologie - pagina 4

Cel mai mare "lucru" din Universul descoperit

Cel mai mare "lucru" din Universul descoperit

Majoritatea astronomilor sunt de acord ca cel mai mare "lucru" din Universul descoperit pana acum este o retea cosmica. Este o retea infinita formata din galaxii inconjurate de materie intunecata si seamana cu un paianjen tridimensional. Clusterele de galaxii si materia intunecata alcatuiesc nodurile si filamentele de galaxii producand un aspect asemanator unei retele web. Aceasta retea este o harta a Universului tanar realizata de NASA care detaliaza fluctuatiile caldurii la 300 de mii de ani dupa Big Bang. Acum, Universul este imprastiat pe 100 de miliarde de ani lumina in grupuri-grupuri de galaxii din care vedem doar o foarte mica parte.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 13 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cel mai mare lob radio

Cel mai mare lob radio

Cel mai mare lob radio descoperit pana in prezent a fost botezat 3C 236 si este printre cele mai mari radio-galaxii cunoscute. Structura sa radio are o dimensiune liniara totala mai mare de 4,5 Mpc (15 milioane de ani lumina), devenind astfel al doilea obiect cel mai mare cunoscut din univers. Din punct de vedere astronomic lobii sunt structuri localizate deasupra si dedesubtul centrelor radio ai galaxiei, vin cate doi si sunt destul de simetrici. Acestia sunt alimentati de materia emisa cu viteza la fel ca si undele radio de gaurile negre super-masive din centrul acestor galaxii. 3C 236 este un jet de energie care se intinde pe 40 de milioane de ani lumina.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 14 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cea mai mare structura din univers

Cea mai mare structura din univers

Cea mai mare structura din univers a fost descoperita in 11 ianuarie 2013 si a fost denumita Huge-LQG. Aceasta reprezinta un urias grup format din 73 de quasari ce ocupa aproximativ a 21-a parte a Universului observabil, cu un diametru de patru miliarde de ani lumina. Un quasar este un nucleu galactic activ (galaxie activa) indepartat, care emite enorme cantitati de energie. Huge-LQG este atat de imensa incat insasi existenta sa este contrazisa de principiul cosmologic al lui Einstein care spune ca atunci cand privim universul dintr-o scara suficient de mare, ar trebui sa para exact la fel, indiferent de locul din care este facuta observatia. De asemenea, este si cea mai luminoasa regiune din Universul cunoscut.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 15 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cel mai indepartat obiect realizat de om ajuns in spatiu

Cel mai indepartat obiect realizat de om ajuns in spatiu

Cel mai indepartat obiect realizat de om ajuns in spatiu este sonda spatiala Voyager 1. Voyager 1 este o sonda spatiala lansata de NASA la 5 septembrie 1977 si care in 2017 este inca in functiune dupa ce a vizitat planetele Saturn si Jupiter, fiind totodata prima sonda care a transmis imagini cu satelitii acestor planete. La data de 7 decembrie 2007 se afla la o distanta de 104,7 AU de Soare, fiind cel mai indepartat obiect facut de oameni si care isi va pastra aceasta caracteristica, deoarece are cea mai mare viteza fata de Soare si Pamant, fata de toate sondele lansate pana in prezent. In anul 2009 se afla la 10 miliarde de km departare de Pamant, iar semnalele radio transmise aveau nevoie de aproximativ 15 ore pentru a ajunge pe Pamant. La 25 august 2012, Voyager 1 a iesit din heliosfera si a patruns in spatiul interstelar, devenind primul obiect spatial creat de om care a reusit acest lucru. Este de asteptat ca misiunea Voyager 1 sa continue pana in jurul anului 2025, atunci cand generatoarele termoelectrice de radioizotopi nu vor mai furniza suficienta energie electrica pentru instrumentele stiintifice, datorita epuizarii sursei de energie de la bordul ei formata dintr-un generator electric cu izotopi radioactivi de plutoniu 238. La data de 18 septembrie 1977 Voyager 1 a surprins pentru prima data din spatiu o fotografie cu Luna si Pamantul impreuna. In ianuarie 1979 Voyager 1 a inceput sa faca fotografii ale planetei Jupiter, apropierea maxima fiind atinsa la 5 martie, la 349.000 km de centrul ei. O descoperire surprinzatoare a fost activitatea vulcanica de pe satelitul Io. In noiembrie 1980 a ajuns la Saturn, apropierea maxima fiind la 124.000 km de suprafata planetei, la data de 12 noiembrie. A beneficiat de asistenta gravitationala din partea satelitului Titan, noua traiectorie iesind in afara planului eclipticii. Voyager 1 are la bord si un disc de aur, pe care sunt imprimate imagini si sunete de pe Pamant, pentru eventualele civilizatii extraterestre care o vor intalni.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 16 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»