Cartea recordurilor - Guiness book

Recorduri din stiinta si tehnologie - pagina 4

Cea mai veche planeta

Cea mai veche planeta

Cea mai veche planeta descoperita este PSR B1620-26 b, denumita si Matusalem din motive biblice. Aceasta este o planeta din exteriorul sistemului nostru solar gasindu-se in Constelatia Scorpionului si se crede ca are 12,7 miliarde de ani, fiind putin mai "tanara" decat insusi Universul. Planeta a fost descoperita in mijlocul unui grup globular de stele, care este compus din primele stele care au aparut la creatia Universului. A fost confirmata ca planeta numai in 2003, an in care vanatorii de planete au gasit suficiente caracteristici care sa o califice ca si planeta.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 13 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cel mai mare roi (blob)

Cel mai mare roi (blob)

Cel mai mare roi (blob) poarta numele de Lyman Alpha si este format din nori imensi de hidrogen care au dat nastere primelor stele in perioada de inceput a Universului in urma cu 11,5 miliarde de ani. RLA-1 (Lyman Alpha Blob - LAB-1) este o masa de hidrogen ce straluceste in verde cu o lungime de 400 de mii de ani lumina si este una dintre cele mai mari si mai vechi obiecte spatiale cunoscute.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 14 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cea mai mare gaura neagra

Cea mai mare gaura neagra

Cea mai mare gaura neagra este super-masiva NGC 1277 aflata in constelatia Perseu. NGC 1277 are de 17 milioane de ori mai mult decat masa Soarelui reprezentand 14% din masa galaxiei sale, in timp ce raportul dintre masa altor gauri negre super-masive si masa galaxiei lor nu depaseste 0,1%.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 15 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cea mai mare nebuloasa

Cea mai mare nebuloasa

Cea mai mare nebuloasa este Tarantula si este formata din nori interstelari de gaz, praf si materie din care se formeaza stelele si sistemele lor solare. Tarantula se gaseste la 160 de mii de ani lumina de noi, fiind cel mai mare asemenea nor interstelar. Nebuloasa Tarantula are o latime de 650 de ani lumina. Daca s-ar afla mai aproape de noi, precum nebuloasa Orion, lumina ei ar lasa umbre pe suprafata Terrei.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 16 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct