Cartea recordurilor - Guiness book

Recorduri din stiinta si tehnologie - pagina 7

Cel mai indepartat obiect realizat de om ajuns in spatiu

Cel mai indepartat obiect realizat de om ajuns in spatiu

Cel mai indepartat obiect realizat de om ajuns in spatiu este sonda spatiala Voyager 1. Voyager 1 este o sonda spatiala lansata de NASA la 5 septembrie 1977 si care in 2017 este inca in functiune dupa ce a vizitat planetele Saturn si Jupiter, fiind totodata prima sonda care a transmis imagini cu satelitii acestor planete. La data de 7 decembrie 2007 se afla la o distanta de 104,7 AU de Soare, fiind cel mai indepartat obiect facut de oameni si care isi va pastra aceasta caracteristica, deoarece are cea mai mare viteza fata de Soare si Pamant, fata de toate sondele lansate pana in prezent. In anul 2009 se afla la 10 miliarde de km departare de Pamant, iar semnalele radio transmise aveau nevoie de aproximativ 15 ore pentru a ajunge pe Pamant. La 25 august 2012, Voyager 1 a iesit din heliosfera si a patruns in spatiul interstelar, devenind primul obiect spatial creat de om care a reusit acest lucru. Este de asteptat ca misiunea Voyager 1 sa continue pana in jurul anului 2025, atunci cand generatoarele termoelectrice de radioizotopi nu vor mai furniza suficienta energie electrica pentru instrumentele stiintifice, datorita epuizarii sursei de energie de la bordul ei formata dintr-un generator electric cu izotopi radioactivi de plutoniu 238. La data de 18 septembrie 1977 Voyager 1 a surprins pentru prima data din spatiu o fotografie cu Luna si Pamantul impreuna. In ianuarie 1979 Voyager 1 a inceput sa faca fotografii ale planetei Jupiter, apropierea maxima fiind atinsa la 5 martie, la 349.000 km de centrul ei. O descoperire surprinzatoare a fost activitatea vulcanica de pe satelitul Io. In noiembrie 1980 a ajuns la Saturn, apropierea maxima fiind la 124.000 km de suprafata planetei, la data de 12 noiembrie. A beneficiat de asistenta gravitationala din partea satelitului Titan, noua traiectorie iesind in afara planului eclipticii. Voyager 1 are la bord si un disc de aur, pe care sunt imprimate imagini si sunete de pe Pamant, pentru eventualele civilizatii extraterestre care o vor intalni.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 25 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Prima poza facuta de pe suprafata Lunii

Prima poza facuta de pe suprafata Lunii

Prima imagine luata de pe suprafata Lunii a fost realizata de sovietici la data de 3 februarie 1966. Misiunea spatiala facea parte din Programul Spatial Sovietic care a lansat la 31 ianuarie 1966 o sonda mica denumita Luna 9 care a aterizat pe Luna la data de 3 februarie 1966 moment din care transmis date spre centrul de comanda pana pe 7 februarie 1966.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 26 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cea mai mare cladire alimentata de energie solara

Cea mai mare cladire alimentata de energie solara

Cea mai mare cladire alimentata de energie solara a fost inaugurata in anul 2009, orasul chinezesc Dezhou din China? Cladirea este inconjurata de panouri solare, are o suprafata de 75.000 de metri patrati, dispune de centre de expozitie, sali pentru cercetari stiintifice si intalniri de afaceri, birouri si un hotel. In ceea ce priveste designul cladirii, acesta a fost inspirat de cadranul soarelui si evidentiaza necesitatea inlocuirii combustibililor fosili cu sursele de energie regenerabila.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 27 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Robotul ce solutioneaza cubul Rubik in doar trei secunde

Robotul ce solutioneaza cubul Rubik in doar trei secunde

Un robot ce a intrat in Cartea Recordurilor a reusit ca solutioneze cubul Rubik in doar trei secunde. Robotul a fost intitulat "Cubestormer" si este mai rapid cu doua secunde decat versiunea sa anterioara. Pe langa procesorul de tip ARM, masinaria incorporeaza un smartphone Samsung Galaxy S4 si multe piese LEGO. Inventia a fost posibila dupa 18 luni de munca a inginerilor de la ARM Mobile. Inventatorii spun ca si-au propus sa sporeasca interesul tinerilor pentru tehnologie si sa demonstreze cat de departe poate ajunge mintea umana.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 28 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

« 4 5 6

7

8 9 10 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct