´╗┐

Cartea recordurilor - Guiness book

Recorduri din stiinta si tehnologie noi

Cel mai rapid corp ceresc

Cel mai rapid corp ceresc

Cel mai rapid corp ceresc este de fapt ramasita unei supernove ce poarta numele de Puppis A si se afla in Constelatia Pupa unde se deplaseaza cu 5 milioane de km/h. Lumina exploziei acestei supernove a ajuns pe Pamant in urma cu aproximativ 3700 de ani. Cu toate ca se suprapune cu ramasitele Supernovei Vela, Puppis A este de patru ori mai indepartata.

Cartea recordurilor noi: Recordul numarul 1 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cea mai veche galaxie

Cea mai veche galaxie

Cea mai veche galaxie cunoscuta este UDFj-39546284 si se crede ca a aparut cand universul avea doar 380 de milioane de ani si ar putea fi cea mai indepartata galaxie. Celelalte sase galaxii s-au format toate in maxim 600 de milioane de ani dupa marele Big-Bang care a creat universul nostru in urma cu 13,7 miliarde de ani. UDFj-39546284 a mai fost detectata si in trecut, insa expertii credeau ca s-a format la 500 de milioane de ani dupa nasterea universului, insa noile observatii realizate de telescopul Hubble de la NASA, au indicat ca aceasta galaxie s-a format la doar 300 de milioane de ani dupa Big-Bang.

Cartea recordurilor noi: Recordul numarul 2 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cel mai vechi quasar

Cel mai vechi quasar

Cel mai vechi quasar este ULAS J1120+064, a fost descoperit in Constelatia Leului si se afla la 28.850 milioane de ani lumina. Quasarul ULAS J1120+064 este cel mai indepartat quasar si a fost descoperit in iunie 2011, fiind totodata cel mai indepartat quasar observat pana in prezent. Quasarul ULAS J1120+064 a emis lumina observata astazi la mai putin de 770 milioane de ani de la Big Bang, adica in urma cu 13 miliarde de ani.

Cartea recordurilor noi: Recordul numarul 3 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cea mai veche planeta

Cea mai veche planeta

Cea mai veche planeta descoperita este PSR B1620-26 b, denumita si Matusalem din motive biblice. Aceasta este o planeta din exteriorul sistemului nostru solar gasindu-se in Constelatia Scorpionului si se crede ca are 12,7 miliarde de ani, fiind putin mai "tanara" decat insusi Universul. Planeta a fost descoperita in mijlocul unui grup globular de stele, care este compus din primele stele care au aparut la creatia Universului. A fost confirmata ca planeta numai in 2003, an in care vanatorii de planete au gasit suficiente caracteristici care sa o califice ca si planeta.

Cartea recordurilor noi: Recordul numarul 4 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

1

2 3 4 »
«

»