´╗┐

Cartea recordurilor - Guiness book

Recorduri din stiinta si tehnologie - pagina 3

Cea mai mare stea

Cea mai mare stea

Cea mai mare stea cunoscuta este NML Cygni si are un diametru de doua miliarde de km. Canis Majoris a fost considerata multa vreme cea mai mare stea, dar NML Cygni e mult mai mare, fiind un hyper-gigant rosu cu mai mult de 10 miliarde de ori mai mare decat Soarele.

Cartea recordurilor noi: Recordul numarul 9 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cel mai mare asteroid

Cel mai mare asteroid

Cel mai mare asteroid este Ceres si detine o treime din masa centurii de asteroizi. Acesta are o forma aproape sferica si era considerat la inceput o planeta pitica, dar dupa aceea corpul ceresc cu un diametru de 950 de kilometri (590 de mile) a fost reclasificat ca fiind cel mai mare asteroid. Ca termen de comparatie, asteroidul care se presupune ca a ucis dinozaurii, acum 65 de milioane de ani, avea un diametru de "numai" 10 kilometri (6 mile).

Cartea recordurilor: Recordul numarul 10 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cea mai mare galaxie

Cea mai mare galaxie

IC 1101 este cea mai mare galaxie descoperita pana in zilele noastre. IC 1101 este o super galaxie formata din mai multe galaxii care s-au unit. IC 1101 este o galaxie eliptica cu un diametru de 6 milioane de ani lumina si aproximativ 100 de mii de miliarde de stele. Calea Lactee, galaxia in care ne aflam, are aproximativ 300 de mii de stele si are putin peste 100 de mii de ani lumina diametru, pe cand IC 1101 este de cel putin 60 de ori mai mare decat Calea Lactee si de doua mii de ori mai masiva.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 11 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cel mai luminos quasar

Cel mai luminos quasar

Cel mai luminos quasar descoperit pana in prezent este denumit 3C 273 si se gaseste in constelatia Virgo. Acest quasar are o magnitudine aparenta de circa 12,9, insa magnitudinea absoluta este de -26,7. Acest lucru ne indica faptul ca daca ar fi amplasat la o distanta de aproximativ 33 de ani lumina de Terra, ar lumina la fel de intens precum Soarele.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 12 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»