´╗┐

Cartea recordurilor - Guiness book

Recorduri din stiinta si tehnologie - pagina 3

Cel mai indepartat obiect de Pamant

Cel mai indepartat obiect de Pamant

Recordul omologat in Cartea Recordurilor privind cel mai indepartat obiect de Pamant realizat de om il detine naveta Voyager 1, care este o naveta lansata in 1977 pentru a studia sistemul solar. Aceasta se gaseste la aproximativ 18.625.000.000 kilometri de Soare si poarta la bord un disc placat cu aur pe care sunt imprimate imagini si sunete menite sa dea o idee civilizatiilor extraterestre asupra a ceea ce exista pe Pamant, asupra naturii si civilizatiei terestre.

Cartea recordurilor noi: Recordul numarul 9 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cel mai mic film din lume

Cel mai mic film din lume

Cercetatorii de la IBM au intrat in Cartea recordurilor prezentand cel mai mic film din lume, o opera revolutionara realizata cu ajutorul unui microscop foarte puternic, care arata miscarea unor atomi, mariti de aproximativ 100 de milioane de ori. Scurtmetrajul se numeste A Boy and his Atom (Un baiat si atomul lui) si dureaza un minut si 30 de secunde. Filmul prezinta povestea unui mic personaj care se joaca cu un atom, imitandu-i miscarile, dansand si sarind. Pentru filmare atomii au fost deplasati cu ajutorul unui microscop special construit in urma cu cativa ani de IBM, o inventie care le-a adus inventatorilor sai premiul Nobel. Instrumentul "este primul care permite oamenilor de stiinta sa vada lumea infinit de mica, pana la nivelul atomilor", a explicat Christopher Lutz, cercetator la IBM. Aparatul nu seamana cu un microscop traditional, deoarece cantareste doua tone si functioneaza la o temperatura de -268°C. Instrumentul permite marirea obiectelor plasate pe lamela sa de 100 de milioane de ori. Filmul "A Boy and his Atom" a fost inclus in Cartea Recordurilor Guinness si este considerat "cel mai mic film de animatie din lume", potrivit IBM.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 10 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cea mai mare pusca functionala

Cea mai mare pusca functionala

Cea mai mare pusca functionala din lume este o pusca de vanatoare si masoara: 10,18 metri. Proprietarul acestei arme este americanul, James A. DeCaine si locuieste in Michigan, SUA.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 11 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

Cel mai mare turn din lume

Cel mai mare turn din lume

Tokyo Sky Tree este cel mai mare turn din lume se gaseste in Tokyo, si a intrat in Guinness Book of Records, fiind declarat cel mai inalt turn din lume. Gigantica structura are inaltimea de 643 metri, fiind cel mai inalt turn din lume, dar nu si cea mai inalta contructie omeneasca de pe mapamond. Pana in acest moment, recordul celui mai inalt turn din lume era detinut de Canton Tower din provincia chineza Guandong, edificiu care atinge inaltimea de 600 metri. Turnul din Tokyo are o sectiune triangulara la baza sa, ulterior designul sau fiind unul tubular. Principalul sau scop este acela de emisie radio-tv. Pe langa acest aspect practic, constructorii sai cred ca turnul va deveni in scurt timp o importanta atractie turistica a capitalei nipone. Turnul este prevazut cu doua puncte de observatie, unul situat la inaltimea de 350 metri, iar celalalt la 450 metri.

Cartea recordurilor: Recordul numarul 12 din categoria recorduri din stiinta si tehnologie

« 1 2

3

4 5 »
«

»